Ο χρόνος των συζητήσεων τελειώνει και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειρισθεί το θέμα της πώλησης των εταιριών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αφενός για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό τίμημα και όρους συνεργασίας, και αφετέρου να μη δυσαρεστήσει κανέναν από τους δύο ισχυρούς παίκτες, Η.Π.Α. και Ρωσία.
Οι δημόσιες παρεμβάσεις πλείστων όσων Αμερικανών παραγόντων, ότι η Ελλάδα -αλλά και η Ευρώπη γενικότερα- δεν πρέπει να εξαρτώνται μόνον από μια πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή την Ρωσία, έρχονται σε σύγκρουση με την προσφορά των Ρώσων, που είναι διπλάσια σχεδόν των άλλων ενδιαφερομένων.
Αν βρεθεί τρόπος αποκλεισμού των Ρώσων και προτιμηθεί άλλος ενδιαφερόμενος, τότε η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί ότι «ξεπούλησε» τις εταιρίες, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο. Αν ενεργήσει σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τότε πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις στην αμερικανική κυβέρνηση, πράγμα καθόλου εύκολο. Η μόνη καλή περίπτωση είναι να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τους συμμάχους μας να δημιουργούν κονσόρτσιουμ εταιριών με επικεφαλής την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, ώστε να πλειοδοτήσει και να λήξει το θέμα με θεμιτούς όρους.
Στην προχθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλλερ -όπου συνομίλησαν επί 40 λεπτά χωρίς διερμηνέα, κι αυτό σηματοδοτεί πολλά- οι Ρώσοι εμφάνισαν και άλλο χαρτί. Η ρωσική εταιρία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να κατασκευάσει τελικά τμήμα του αγωγού South Stream μέσω της Ελλάδας. αν η Ελλάδα αλλάξει στάση απέναντι στον αγωγό.
Όπως είναι γνωστό, μετά από την επιδειχθείσα αδιαφορία των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, οι Ρώσοι άλλαξαν την πορεία που θα ακολουθήσει ο αγωγός παρακάμπτοντας την Ελλάδα.
Η δήλωση του κ. Μίλλερ μεταδόθηκε και από το Bloomberg με Ρώσους αξιωματούχους να προσθέτουν ότι «από την βούληση της Ελλάδας εξαρτάται αν θα περάσει μέσα από την χώρα ο South Stream». Σ’ αυτό όμως υπάρχει και τώρα αντίθετη άποψη, αφού πρόσφατα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει ότι ο μοναδικός αγωγός που θα περάσει από την ελληνική επικράτεια, είναι ο ITGI.
Προκειμένου να μετριασθεί η πικρία των Ρώσων, που γνωρίζουν βέβαια τι συμβαίνει, προ 15νθημέρου βρέθηκε στη Μόσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου (με τον οποίον οι Ρώσοι μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα, αφού σπούδασε στη Μόσχα το 1980).
Ο κ. Κεδίκογλου, ενημερώνοντας τους ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα με το πέρας της επίσκεψής του εκεί, είχε πει ότι η ρωσική πολιτική ηγεσία εξέφρασε τη θετική της εκτίμηση για τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα ιδιωτικοποιηθούν με βάση την καλύτερη προσφορά.
Συμπλήρωσε πάντως, ότι καθοριστικό θα είναι όχι μόνο το υψηλότερο χρηματικό τίμημα, αλλά και το καλύτερο business / gaz plan, έτσι ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει φθηνότερη ενέργεια τα επόμενα χρόνια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε πιέσεις από ρωσικής πλευράς για το θέμα, και διέψευσε επίσης ότι υπήρξε και αμερικανική παρέμβαση.
Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι αντίθετα, υπήρξαν ισχυρές πιέσεις τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ρώσους, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και μας επισκέφθηκε ο κ. Μίλλερ.
Μεταφέρουμε και δημοσίευμα του «Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα», που αποδίδει ο Εχέδωρος. «Το ερώτημα που τίθεται, τι θα συμβεί αν οι Ρώσοι μας δώσουν μια προσφορά που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε»; αναρωτιέται ένας ανώνυμος Έλληνας αξιωματούχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.
Προσθέτει ότι όλα αυτά συμβαίνουν από την τεράστια πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ΔΝΤ, για να αυξηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει αναβάλει δύο φορές την τελική του απόφαση για να περιορίσει τη λίστα των τελικών υποψηφίων του κρατικού εμπορίου φυσικού αερίου και της δημόσιας επιχείρησης αερίου. Η επόμενη προθεσμία ανακοινώθηκε για το τέλος Μαρτίου.
Το ερώτημα που έθεσε ο Έλληνας αξιωματούχος, είναι αυτό που θέτουμε κι εμείς. Μακάρι να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής από δίλημμα.
Ο Μακεδών – voria.gr
0 σχόλια